
Palenie marihuany zwiększa ryzyko (śmiertelnego) wypadku
13 lutego 2012, 16:53Palenie marihuany na 3 godziny przed prowadzeniem samochodu 1,92 razy zwiększa ryzyko wypadku, zwłaszcza ze skutkiem śmiertelnym.

Geny odpowiadają za niechęć do wieprzowiny
4 maja 2012, 10:53Za niechęć niektórych ludzi do wieprzowiny mogą odpowiadać geny, które zwiększają ich wrażliwość na zapach tego mięsa.

Dieta wpływa na inteligencję najmłodszych
8 sierpnia 2012, 04:58W European Journal of Epidemiology ukazały się wyniki badań, dowodzących związku pomiędzy dietą niemowląt i małych dzieci z ilorazem inteligencji w wieku lat 8. Doktor Lisa Smithers sprawdziła dane dotyczące ponad 7000 dzieci

Więcej CO2 to... niższe plony
30 listopada 2012, 19:33Zwiększona emisja dwutlenku węgla powoduje co prawda globalne ocieplenie, ale, jak argumentują niektórzy, będzie to korzystne dla roślin, które wykorzystują węgiel w procesach życiowych. Możemy więc spodziewać się większych plonów roślin uprawnych. Niestety, okazuje się, że intuicja tutaj zawodzi.
-7faa7f0a6d95255a15e9a1f2d21d015d.jpg)
Nagroda bez alkoholu
16 kwietnia 2013, 08:46Już sam smak piwa, bez najmniejszego wpływu alkoholu, wyzwala w mózgu produkcję dopaminy, neuroprzekaźnika działającego na centra nagrody w mózgu i dlatego ściśle związanego z zażywaniem alkoholu czy narkotyków. Uczeni z Indiana University School of Medicine przeprowadzili badania, w których brało udział 49 mężczyzn

Tłuszcz hamuje syntezę ważnego przekaźnika przewodu pokarmowego
19 sierpnia 2013, 10:41Naukowcy ustalili, czemu niektórym tak trudno trzymać się niskokalorycznej diety.

Pitna woda pod dnem oceanów
6 grudnia 2013, 11:35Naukowcy z australijskiego Flinders University poinformowali o istnieniu gigantycznych podmorskich zbiorników słodkiej wody. Zbiorniki znajdujące się pod szelfem kontynentalnym Australii, Chin i obu Ameryk mogą zawierac nawet 500 000 kilometrów sześciennych wody

Więcej kwasów omega-3 = lepszy sen
7 marca 2014, 11:49Większa zawartość kwasów omega-3 w diecie wiąże się z lepszym snem.

Słodzik ze słomy
25 czerwca 2014, 13:35Naukowcy z Wiedeńskiego Uniwersytetu Technologicznego opracowali metodę pozyskiwania erytrytu; wykorzystują do tego słomę pszeniczną oraz grzyby Trichoderma reesei. Erytryt, słodzik, który naturalnie występuje w wodorostach i porostach, jest używany w Azji, zyskuje też coraz większą popularność w USA i Europie.

Jak mózg kobiety reaguje na jej własne dziecko i psa?
7 października 2014, 13:17Próbując określić podobieństwo reakcji mózgu na związek z dzieckiem i psem, naukowcy z Massachusetts General Hospital zbadali za pomocą funkcjonalnego rezonansu magnetycznego (fMRI) kobiety, które miały co najmniej jedno dziecko w wieku 2-10 lat oraz psa, który mieszkał z nimi przynajmniej od 2 lat.